Omdat het actualiseren van die lijst veel werk met zich mee brengt, wil het college die lijst laten vervallen en in plaats daarvan zou een inwoner die op zijn erf voor elke boom die hij wil kappen, een omgevingsvergunning moeten aanvragen. In plaats van minder regels zoals de VVD voorstaat, dus extra regels. Daar voelen wij niet voor!
Over de wijziging was vooraf ook geen overleg gevoerd met organisaties als LTO en Vereniging Agrarisch Natuurbeheer Berkel & Slinge. Binnen, maar óók buiten de raad was daarover grote verontwaardiging. Agrarische ondernemers lieten met kleinschalige protestacties zien dat ze niet achter de nieuwe verordening staan. "Door het gemeentelijke plan is er een kapvergunning nodig voor bomen op erven en in de groene ruimte met een diameter van 10 cm. Hierdoor zullen burger en boeren niet geneigd zijn om het landschap te verfraaien en zo de biodiversiteit te vergroten," schrijft een agrariër uit Berkelland op zijn LinkedIn. "Met andere woorden: er zal jaarlijks met de bosmaaier rondgegaan worden om eventueel opslaand hout af te maaien," is zijn conclusie.
De gemeenteraad wil best praten over een wijziging van de verordening, maar vindt het van fatsoen getuigen als daarover eerst met betrokken organisaties overleg wordt gevoerd. De VVD gaat ervan uit dat dit overleg begin 2021 plaatsvindt. Daarbij kan ook aan de orde komen of in plaats van een omgevingsvergunning volstaan kan worden met een melding, net zoals die er nu al is voor het verbranden van snoeihout. Ook zichtbaar dode bomen moet een eigenaar zonder gemeentelijke tussenkomst kunnen verwijderen. Prettig voor hem, prettig ook voor de belastingcenten. Maar de kans bestaat ook dat het bestaande systeem met een actuele bijzondere bomenlijst in stand blijft. Dat moet dan uit het overleg blijken.
Uiteindelijk raadde wethouder Bosman het amendement zelfs aan.
In de bijlage vindt u het door de VVD en GB ingebracht amendement, het kreeg steun van D66, CDA en GL.